De kleur rood in China staat voor voorspoed en geluk. Het is een kleur die veelvuldig wordt gebruikt voor het Chinees Nieuw Jaar, andere feestdagen en familie bijeenkomsten. In de traditionele kunst en cultuur van China staat de kleur rood voor het element vuur en is één van de standaard kleuren. Ook tegenwoordig is de kleur rood nog heel populair en wordt ook geaffilieerd en gebruikt door de overheid. Wat ik opvallend vind, is dat zowel in het keizerlijke China als in het communistische China de kleur rood veelvuldig is gebruikt.

Toen ik bezig was met mijn thema over vervoersmiddelen in China was in eerste instantie de kleur rood niet een element waar ik extra aandacht voor had. Ik had er gewoon nog niet zo op gelet. Maar bij het achteraf bekijken van de beelden viel de kleur rood wel degelijk op als, inderdaad, een rode draad in het vervoersmiddelen verhaal.

Deze serie gaat niet alleen over vervoersmiddelen maar ook het gebruik van de kleur rood daarin want als je onderweg bent dan is een beetje voorspoed en geluk nooit weg. Zeker wat ik gezien heb van het rijgedrag van sommige chinezen. Misschien kun je de kleur rood wel vergelijken met de heilige afbeeldingen die je vaak ziet op (vracht)auto’s in zuid amerikaanse landen.