The Grey White

De serie The Grey White zou in eerste instantie gaan over mensen met wit haar. Maar tijdens het maken van de portretten kwam ik er achter dat de serie vooral gaat over het ouder worden en omgaan met de fysieke veranderingen van je lichaam. Bij het terug zien van hun eigen portret reageerde de meeste mensen dat het zo’n confrontatie was met hoe zij er nu uitzagen en dat dit dus ook het beeld is wat anderen van hun zagen.

Men werd zich meer bewust van rimpels en groeven in het gezicht en ook de kleur van het haar speelt daarbij een rol. Of het haar nu grijs wordt of wit het is overduidelijk een teken van ouderdom hoewel sommige van mijn modellen al op jonge leeftijd wit haar hebben gekregen.

De mensen die poseerden voor deze serie haalde ik vaak van de straat. Wat ik altijd lastig vond om te vragen, was of ik ze in hun eigen huis mocht fotograferen. Voor hen is het een veilige omgeving en het dwingt mij om in verschillende ruimtes en licht omstandigheden te werken en toch te proberen om foto’s te maken  die gemeenschappelijke kenmerken hebben. Eén daarvan is dat ik fotografeer met daglicht. Daar ik binnenshuis de foto’s maak , werk ik met een statief, dat een ontspannend effect op mijn werkproces heeft. Ik neem de tijd om te zoeken waar het licht het mooist is, om een goede hoek te krijgen en uiteindelijk  de opname te maken. Ik werk langzaam waardoor mijn modellen soms mijn aanwezigheid vergeten waardoor ik de kans heb om ze te fotograferen zoals ze zijn.